ODRZAN SASTANAK POVODOM REKONSTRUKCIJE SKADARLIJE I OTVARANJA LETNJE TURISTICKE SEZONE


IMG_20170315_111345_1_.jpg
Evo kada kreće obnova Skadarlije

Obnova Skadarlije, najgostoljubivijeg turističkog mesta u regionu, neće početi do kraja ovog meseca, kako su ranije najavljivale gradske vlast

Naime, predstavnici udruženja za očuvanje ove četvrti tražili su odlaganje ovih radova da ne bi bila ugrožena sezona.

Bageri, viljuškari, bušilice i mešalice najverovatnije će uči u Skadarsku ulicu u oktobru, rekao je za “Politiku” prof. Dragan Gligorijević, predsednik Društva za očuvanje, uređenje i razvoj Skadarlije.

Evo kako će izgledati Skadarlija

Tako su, kako je on rekao, ugostitelji i predstavnici ovog udruženja dogovorili sa gradom. Nadležni iz grada, međutim, to nisu zvanično potvrdili.

"Odlaganje smo tražili jer nije u redu da se obnova boemske četvrti preklapa sa sezonom u Skadarliji. Time bi rad ugostitelja i ostalih radnji bio doveden u pitanje. Zato je najbolje rešenje da se radovi odgode za kraj sezone i urade odjednom, a ne u nekoliko etapa kako je ranije predlagano”, ističe Gligorijević.

Rekonstrukcijom će biti obuhvaćena kaldrma, česma i mobilijar.

Za taj posao iz kase Ministarstva turzima, trgovine i telekomunikacija izdvojeno je 10 miliona dinara, dok je Grad na ime obnove koja je poverena Beograd- putu, odobrio još 4,2 miliona.

"To nije dobvoljno jer problem koji tišti Skadarsku ulicu nije samo njena kaldrma. U međuvremenu su se pojavili i drugi problemi – stara kanalizacija, podzemne vode, fasade koje otapadaju, rupe u kaldrmi. Skadarlija i danas ima veliki broj skitinica, pasa lutalica, tako da sve više liči na staru babu nego na damu”, naglašava predsednik društva “Skadarlija.”

Skadarlija dobija potpuno novi izgled 

Ovo društvo je već konkurisalo kod resornog ministra za novu turu pomoći za podsticanje turizma.

”Za takvu temeljnu rekonstrukciju je potrebno najmanje 30 miliona dinara. Do tada planiramo da uradimo još mnogo toga. Za narednu sezonu planiramo da osnujemo Muzej Skadarlije koji će biti smešten u jednoj od galerija u Skadarskoj ulici. Upravna zgrada kontrole leta u Skadarskoj će uskoro postati Skadarlijska kuća u kojoj će se nalaziti trening centar za ugostitelje i škola boemije”, najavio je Gligorijević.


Sacen International

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva

Dr Ivana Ribara br.77/3,
11070 Novi Beograd

tel: +381 (0)11 215 45 45
tel: +381 (0)63 225 422

sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com

Prof.dr Dragan Gligorijević, 
Predsednik Sacen International-a

Copyright © 2016 Prof.dr Dragan Gligorijević sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com tel: +381 (0)63 225 422