Vojvodina u trci za izbor šampiona gastronomskog turizma Mediterana i jugoistočne Evrope

Turistička Vojvodina je u trci za izbor najboljih destinacija u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2017 godinu u letnjoj sezoni i kategoriji : Šampion gastro - etno turizma “ koja je završena za letnju turističku sezonu 2017 godine, obilaskom Međunarodne turističke patrole Sacen International - Međunarodni turistički savez.

 

Beč – Turisticka Vojvodina je u trci za izbor najboljih destinacija u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2017. godinu u letnjoj sezoni i kategoriji Šampion gastro - etno turizma, koja je završena za letnju turističku sezonu, obilaskom Međunarodne turističke patrole Sacen International - Međunarodni turistički savez.

Patrole su obišle Španiju,Italiju,Francusku,Grčku,Tursku,,Rumuniju,Hrvatsku,Kipar, Maltu, Bugarsku,Albaniju, Sloveniju,Crnu Goru, Bi H-u. Skadar, Solun,Barselonu, Nicu, Atinu, Veneciju, Opatiju, Beč, Prag, Portorož, Poreč, Veneciju, Dubrovnik, Herceg Novi, Budvu, Skadar, Ohrid , Vojvodinu, Beograd , Đerdap, čime su ta turistička mesta započela trku za neku od nagrada u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2017, saopštio je Međunarodni turistički savez. danas u Beču.

Predsednik Sacen International Dragan Gligorijević, koji predvodi patrole, na koferenciji za medije u Beču je rekao da je  izuzetno zadovoljan kvalitetom letnje turističke sezone u regonu jugoistočne Evrope i Mediterana. 

Uprkos svim nedaćama koje su pogodile turizam od migrantske krize, terorističkih napada,zemljotresa, poplava, ekonomske krize i virusa, turističke privrede beleže blagi porast i dobre rezultate.

Prema njegovim rečima, Italija je za sada ubedljivo najbolja na Mediteranu, a Venecija  je u potpunosti odbranila titulu najboljeg u primorskom turizmu regiona.

Takođe, Herceg Novi prednjači u organizaciji kulturnih događaja,  Barselona u masovnom turizmu regiona, Slovenija u ekološkom turizmu,  Mađarska banjsko - zdrastvenom turizmu, dok Beč prednjači u kontinetalnom turizmu.

Posebno prijatno iznenađenje bio je Vojvodina u gastro I etno turizmu sa Dunavom I lovnim turizmom.. 

Nekoliko kandidata nominovano je iz više država u kategoriji: "Vitez kulinarstva 2017. godine jugoistočne Evrope i Mediterana", a gotovo da je sigurno da novi vitez kulinarstva za 2017. godinu dolazi iz Albanije. 

 Istroa je najbolja u trci za turistički oskar "Zlatno turističko srce" u kategoriji šampiona vinskog turizam.

Od preprošle godine u Međunarodnu turističku akciju "Biramo najbolje u turizmu", kako se ističe, uključen je i Mediteran sa svojim destinacijama u svih 15 kategorija. 

Gligorijević je podsetio da je 2017. godina  27. izbora najboljih, turističih oskara - Zlatnog turističkog srca. Ostalo je još da se sačekaju I najbolji rezultati u zimskoj – turističkoj sezoni. Među kandidatima za šampiona zimskog turizam je I Kopaonik.

Svečano uručenje prestižnog priznanja - turističkog oskara "Zlatno turističko srce" planirano je za kraj aprila 2018. godine u Herceg Novom na otvaranju letnje turističke sezone 2018.godine sa prestavnicima UN WTO-a I Evropske komisije za turizam.

U čast međunarodnog dana turizam 27.septembra ove godine međunarodni žiri saopštio je u Beču rezultate u izboru najboljih u turizmu Mediterana I jugoistočne Evrope.

 

Sacen Press

00381 215 45 45, 063 224 422

office@sacen.eu    sacenbg@eunet.rs

            WWW.SACEN.EU   


Sacen International

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva

Dr Ivana Ribara br.77/3,
11070 Novi Beograd

tel: +381 (0)11 215 45 45
tel: +381 (0)63 225 422

sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com

Prof.dr Dragan Gligorijević, 
Predsednik Sacen International-a

Copyright © 2016 Prof.dr Dragan Gligorijević sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com tel: +381 (0)63 225 422