HOТEL PALACE

„ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ“
Установа од државног значаја
најбољи пример добре праксе у
региону
                                               

 

        
    Угоститељско туристичка школа из Београда са својом школском радионицом хотел

„Палас“ представља водећу референтну установу за образовање и васпитање кадрова угоститељско-туристичке струке у Републици Србији, која пружа свеобухватнo образовање  кроз стручно методолошку, едукативну и привредну делатност, као и кроз могућност за врхунски одрживи развој сопственим кадровима. Школа са својом школском радионицом хотел „Палас“ чини нераздвојну целину, која одувек представља појам за сваког ко има било какав додир са угоститељством и туризмом. Због тога неспорно представља установу од државног значаја у Систему образовања и васпитања кадрова угоститељско туристичке струке Републике Србије. То је установа на коју се осим наших, ослањају и многе друге институције из региона, што кроз специјално успостављене везе са Републиком Српском што кроз потребу за сарадњом читавог региона.

            Основна делатност школе и школске радионице је средње стручно образовање,  то јест образовање и васпитање редовних и ванредних ученика кроз теоријску и различите облике практичне наставе, а све то кроз пружање угоститељско туристичких услуга у Школској радионици  хотел „Палас“. Таква делатност представља најбољи спој привреде и образовања у њиховој  директној вези.  На овај начин школа кроз систем пружа модерно образовање и васпитање уз остваривање свих облика кабинетске наставе, практичне наставе, практичне наставе у блоку, професионалне и феријалне праксе за десет већином реформисаних образовних профила према захтеву привреде. То се одвија у трогодишњем, четворогодишњем трајању као и једногодишњем специјалистичком образовању. Тиме се обезбеђује такозвано степенасто образовање и перманентно усавршавање за и уз рад у привреди. Школа са школском радионицом ради и у сфери неформалног образовања кроз низ  општих и специфичних обука за потребе привреде и државних институција.Најбољи пример за то су обуке „Познавање вина и винске карте“, „Барско пословање“, „Обука за рецепционера“, „Обука за собарице“, „Обука за помоћника ивент менаџера“ као и обуке Војних изасланика Републике Србије.

 

 

            Деценијама је ова школа права ризница најталентованије деце из угоститељске и туристичке струке. Деце која су након ње настављала своје школовање и већ увелико раде у врхунским хотелима на руководећим местима, како у Републици Србији, тако и широм света. Сви  они су прошли практичну обуку у школској радионици хотелу „Палас“. Били су поносни ученици највеће угоститељско- туристичке школе у Републици Србији. У првој години школовања уплашени и дечије неспретни, али како су године одмицале, по завршетку школовања постали су уз помоћ својих наставника врсни мајстори свог посла. Сваке године најбољи од најбољих су добили привилегију да буду одабрани  за рад у школској радионици хотелу „Палас“, уз обавезу да дођу и до дипломе на високим школама и факултетима. И тако то траје деценијама. Диплома Угоститељко-туристичке школе и пракса у школској радионици хотелу „Палас“ била је и биће најбоља препорука сваком послодавцу из угоститељско туристичке привреде.

            Давне 1958. године, група ентузијаста испред угоститељске привреде Д. Радовановић, Ј. Шаренац, Д. Ћорковић, Т. Суботић, др Живан Савић  тадашњи директор Угоститељско туристичке школе и многи други, уз велику помоћ и разумевање Угоститељске коморе Србије, Скупштине града Београда, Градске општине Стари град дали школи на управљање  хотел ''Палас'' да буде својеврсна уникатна школска радионица намењена за најквалитетнију практичну обуку и извођење практичне наставе, за све образовне профиле кадрова потребних угоститељско-туристичкој привреди по угледу на тада најсавременије центре и школе ове делатности у Европи.

            Школска радионица хотел „Палас“ је хотел категорисан са четири звездице. Са традицијом дугом скоро читав век и даље опстаје у врху хотелијерске понуде у српској престоници и константно је добитник  мноштва награда и признања у земљи и иностранству. У образовно васпитном смислу школска радионица, представља највећи кабинет струке у региону који је потпуно нормативно опремљен и у којем се у контролисаним условима изводи практична настава као најбоља припрема за рад у и по потреби привреде. Тиме се директно утиче на квалитет образовања и васпитања за подручје рада угоститељство и туризам на више нивоа, јер ту уче и наставници и ученици истовремено. Осим тога утиче се на ниво угоститељско туристичке понуде и квалитета услуге у целини према  потреби државе.

          Угоститељско туристичка школа са школском радионицом због свега наведеног представља  водећу образовно васпитну установу од виталног значаја за угоститељску туристичку привреду Републике Србије и њеног  Система образовања и васпитања за подручје рада угоститељство и туризам, а у циљу обезбеђења стручно компетентног кадра.

          Уз врхунску гастрономску понуду и беспрекоран сервис који пружа љубазно и школовано особље, школска радионица хотел „Палас“ представља сталну дестинацију за све оне који очекују врхунску услугу. Ко је једном одсео у „Паласу“, више није имао дилему о томе где ће одсести следећег пута.

 

 

            У Београду непрестано ничу нови, савремени хотели, али школска радионица хотел „Палас“ не губи трку. Школска радионица хотел „Палас“ поносно више од девет деценија, љубоморно чува тајну свог успеха и трајања. Ту тајну чине пре свега људи који раде у њему и за њега, а који га пре свега неизмерно воле. Колектив који представља спој младости и искуства, уз одличан менаџмент, маркетинг и визију за будућност је најбољи рецепт за успех.

            У књизи утисака, један од гостију из Брисела је записао: „Хотел `Палас` је прави драгуљ Београда, чиста десетка“.

            На основу свега овога закључак је да рад у школској радионици Угоститељско туристичке школе хотелу „Палас“  представља изузетну част и привилегију, али у исто време  обавезу и одговорност, јер она важи за праву угоститељску академију која је призната у угоститељско туристичкој привреди и струци. Наравно неспорна је чињеница да  Угоститељско туристичка школа са школском радионицом хотел Палас представља модел установе за будућност, који обезбеђује одрживи развој. Осим тога можда је важнија чињеница, да је ова установа најбољи доказ, да се државним капиталом може управљати савесно и одговорно и у државном  интересу.

                                                                                               Текст приредио

                                                                                                Игор Гвозден

                                                                                                ВД  директора

                                                                                 Угоститељско туристичке школе и

                                                                                         школске радионице

                                                                                               хотел „ПАЛАС"

Београд  2017.године


Sacen International

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva

Dr Ivana Ribara br.77/3,
11070 Novi Beograd

tel: +381 (0)11 215 45 45
tel: +381 (0)63 225 422

sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com

Prof.dr Dragan Gligorijević, 
Predsednik Sacen International-a

Copyright © 2016 Prof.dr Dragan Gligorijević sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com tel: +381 (0)63 225 422