SLAVAGASTRO 2017

SACEN INTERNATIONAL  ORGANIZOVAO XXII SLAVAGASTO POD POKROVITELJSTVOM VLADE REPUBLIKE SRBIJE-MIISTARSTVO TRGOVINE TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJA 16.DECEMBRA U HOTELU PALACE, BEOGRAD.
GENERALNI SPONZOR MANIFESTACIJE "MONERA" EXPORT-IMPORT NOVI SAD
ZLATNI SPONZOR "ZLATIBORAC"SLAVAGASTRO 2017: DODELJENE SLAVSKE POVELJE

Beograd, 16.12.207. - Tradicionalna manifestacija „Slavagastro“, u organizaciji Sacen Internationala, održana je danas po 22. put u beogradskom hotelu „Palas“. Manifestacija posvećena očuvanju srpske tradicije i običaja, počela je okruglim stolom na temu „Srpske slave u ugostiteljstvu i turizmu“,

dok su u okviru svečanog dela dodeljene Slavske povelje sa zlatnim medaljama pojedincima, obrazovnim ustanovama i ugostiteljskim objektima koji u okviru svog uspešnog rada neguju slavske običaje i pripremaju tradcionalna slavska jela.


Domaćin događaja Dragan Gligorijević upozorio je na pad nataliteta u Srbiji što dovodi do toga da se slave sve manje slave, jer nema naslednika koji bi produžili i negovali tradiciju. „Obišao sam mnoge krajeve Srbije, sela su napuštena, kuće zarasle u korov, i tamo nema ko da slavi slavu. Zato ćemo danas, kao primer šta treba raditi, nagraditi jednu porodicu koja ima i dece i slavi slavu i čuva pravoslavne običaje“, kazao je Gligorijević.

Po prvi put u okviru ove manifestacije nagrađena je najbolja pravoslavna porodica,a to je ovaj put porodica dr Bojana Cakića. Slavske povelje sa zlatnim medaljama pripale su ove godine i restoranu „Miročanac“ iz sela Miroč, Ekonomsko-trgovinskoj školi iz Kule, Tehničkoj školi iz Despotovca, Udruženju žena „Beli anđeo“ iz Dvorova kod Bijeljine, Ugostiteljsko-turističkoj školi Beograd, restoranu „Staro ognjište“(Novi Beograd), Banji Koviljači, restoranu "Kod gazda Juge",restoranu "Arena" Iriski venac,Tihomiru Nestoroviću, uredniku BN televizije, kompaniji „Zlatiborac“ i drugima. M.K. 


Sacen International

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva

Dr Ivana Ribara br.77/3,
11070 Novi Beograd

tel: +381 (0)11 215 45 45
tel: +381 (0)63 225 422

sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com

Prof.dr Dragan Gligorijević, 
Predsednik Sacen International-a

Copyright © 2016 Prof.dr Dragan Gligorijević sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com tel: +381 (0)63 225 422