Turistička ponuda Republike Srpske

I u 2018. godini sve turiste koji se odluče da posjete Republiku Srpsku očekuje bogata i raznovrsna ponuda naših destinacija. Uvijek atraktivna je ponuda planinskog, banjskog, vjerskog, avanturističkog i drugih vidova turizma.

 

Među najatraktivnije turističke destinacije Republike Srpske, svakako se ubrajaju planinski centri, koji već tradicionalno u zimskom periodu privlače veliki broj zaljubljenika u zimske sportove. Među ljubiteljima skijanja prednjači olimpijska ljepotica Jahorina, sa preko 20 km uvijek odlično pripremljenih skijaških staza. Turistička ponuda Jahorine ne vezuje se samo za zimski period. Brojni sadržaji u ponudi su turistima i tokom ostalih mjeseci u godini. Prvenstveno to su vikend aranžmani u ekskluzivnim hotelima koji uključuju i programe obilaska same planine, aktivan odmor (planinarenje, biciklizam, šetnje...), sportski kampovi, škole u prirodi, organizovanje seminara, konferencija i sl. Među planiskim centrima ne treba zaboraviti ni one manje, koji su u zimskom periodu naročito atraktivni kao vikend destinacije, a to su: Kozara i Borja.

 

Pored planinskog turizma, svakako je u prvom planu i banjski turizam. Banjski centri Republike Srpske ostvaruju veliki broj posjeta domaćih i stranih turista, prvenstveno baziranih na pružanju zdravstvenih usluga, liječenja. Bogati izvori mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, karakteristični za ovo podneblje idealni su za liječenje različitih vrsta oboljenja (kardiovaskularnih, reumatskih, kožnih...). Osim usluga liječenja banjski centri nude i rekreativne sadržaje, tu su sportski tereni i uređene trim staze. Kada je riječ o banjskom turizmu, svakako u ponudi prednjači renovirani zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica, koji je danas zasigurno jedan od vodećih zdravstvenih, wellness i kongresnih centara u regionu.

 

U turističkoj ponudi u posljednjih nekoliko godina, na samom vrhu nalaze se avanturistički i ekstremni sportovi (rafting, paraglajding, hajking, bajking, tandem skokovi padobranom, kajaking, kanjoning, planinarenje i dr.), čiji ljubitelji mogu da uživaju na našim rijekama, planinama, nacionalnim parkovima... U zemlji gdje vladaju zakoni prirode, avanturizam nije izuzetak, već pravilo. Republika Srpska se danas sve više izdvaja kao značajna destinacija avanturističkog turizma, koji na naše prostore privlači sve veći broj stranih, ali i domaćih turista. Najatraktivnije destinacije avanturističkog turizma svakako su nacionalni parkovi Kozara i Sutjeska, tokovi Vrbasa i Tare, potom planinska područja: Kozare, Maglića, Zelengore,  Lisine, Ozrena i dr

 

Uvijek atraktivna u Srpskoj je i ponuda vjerskog turizma, gdje se svakako akcenat stavlja na Istočnu Hercegovinu, tačnije Trebinje, gdje je TO ovoga grada u svoju ponudu uvrstila turističku turu obilaska srednjevjekovnih manastira ovoga kraja (Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Petropavlov manastir i Hercegovačku Gračanicu).

 

Poslednjih godina na značaju sve više dobija i eko-etno ponuda Republike Srpske. Najatraktivnije destinacije ovog tipa svakako su Etno-selo „Stanišići“ kod Bijeljine i sve poznatije područje Šipova i njegove okoline, koje zahvaljujući brojnim seoskim domaćinstvima i njihovim ljubaznim domaćinima, te sadržjima koji se ovdje nude postaje sve interesantnija lokacija na turističkoj mapi Republike Srpske.

 

Tu su i city break ture u Banjaluci i Trebinju. Gradovi bogate kulturno-istorijske baštine, avanture, mladosti i nezaboravnog noćnog provoda.

 

I naravno na kraju naglasimo i brojne kulturne i zabavne manifestacije, međunarodne muzičke festivale („Festival 84“, „Demofest“, „Dukatfest“; „OK Fest“, „Fresh Wave“), kulturno-turističke manifestacije ( Dani zime na Kozari, Kočićev zbor, Višegradska staza, Dučićeve večeri poezije) i brojna druga dešavanja.

 

Spakuj se i kreni Republika Srpska te čeka!!!

 


Sacen International

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva

Dr Ivana Ribara br.77/3,
11070 Novi Beograd

tel: +381 (0)11 215 45 45
tel: +381 (0)63 225 422

sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com

Prof.dr Dragan Gligorijević, 
Predsednik Sacen International-a

Copyright © 2016 Prof.dr Dragan Gligorijević sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com tel: +381 (0)63 225 422