Skadarlija spremna za novogodišnje praznike

Društvo za očuvanje, uređenje i razvoj Skadarlije održalo je sa skadarliskim ugostiteljima novogodišnji sastanak I sednicu upravnog odbora.
skadarlija1.jpg
Zjednička oceana je Skadarlija potpuno spremna da ugosti strane I domaće turiste čija se rekordna poseta očekuje za novogodišnje I božićne praznike.
Odlazeća 2017.godina ocenjena je dobrom uprkos problemima sa rekonstrukcijom kaldrme u Skadarliji. Prva faza završena je uspešno a duga počinje od 1. Febrora Iizavršava se krajem aprila kada se otvara letnja turistička sezona. Društvo Skadarlija saopštilo je danas da je Skadarlija opravdala dobijeno najprestižnije međunarodno priznanje "Zlatnu čašu gostoljublja Mediterana i jugoistočne Evrope", koje jei uručeno 29. aprila na otvaranju letnje turističke sezone 2017. Godine.

Skadarlija je posestrina sa Plakom u Atini, Debar-maalom u Skoplju, Montmartrom u Parizu, Grincigom u Beču. 
Po četvti put prvog januora u Skadaliji održaće se manifestacija; “Ulica otvorenog srca”. Svoje prijatelje iz Monmarta Grad,TOB i
Društvo Skadarlija ugostiće od 9.februora a uplanu prema usvojenom kalendaru veliki broj kulturno – turističkih manifestacija tokom 2018.godine istakao je Dragan Gligorijević predsednik Društva Skadarlije.
Prestoji nam u 2018.godini druga I treće faza rekonstrukcije skadarliske kaldrme kao I brojna prijatna iznenađenja u ugostiteljsko – turistićkoj ponudi Skadarlije od Skadarliske – turističke kuće I muzeja pa do specijalizovanih ugostiteljskih objekata I trenig centra za skadarliske, istakao je Gligorijević i dodao: 
Možemo da napravimo paralelu kako funkcionišu ove izolovane četvrti poput Skadarlije u drugim gradovima. Ilot Sacre je klaster zainteresovanih učesnika udruženih radi ostvarenja svojih interesa. Imaju podršku gradske uprave i definisani kod ponašanja ugostitelja. Postoji evropska mreža tih četvrti. Ima ih podosta na celom Balkanu i u Srbiji. Zaštićene su kao ambijentalne celine i nalaze se u gradovima ukojima nisu srušene. Čak i tamo gde jesu, svuda je ostala barem jedna urbana sonda tog tipa. I ponovo se pitamo da li da ih tretiramo kao Ilot, kao Ostrvo, ili su to živi gradski delovi?
Danjašna Skadarlija je premala za Beograd, trebalo bi da je veća. Gornji deo Skadarlije do Zetske je obična ulica sa visokim zgradama, ali i takva, sa kaldrmom, kafanicama, galerijama i bez automobila pokazuje da bilo kojoj ulici u centru Beograda možemo vratiti starogradski duh koji je toliko potreban našim napaćenim gradovima. Skadarlija nije samo Skadarska ulica, već su tu i Zetska, početak Jevremove, a logično se na nju nastavlja i Bajlonijeva pijaca. Svojevremeno je Bajlonijeva pivara pretvorena u značajan komercijalni prostor, koji je propao. Ono malo sačuvane tehničke baštine Pivare moglo bi ponovo da se iskoristi za novi komercijalni centar sa više mere i manje betona.
Skadarska, Zetska, Gospodar Jevremova, Strahinjića Bana, to su najstarije beogradske ulice, koje nose svoja imena gotovo vek i po. Obeležene su starim tablama postavljenim na ćošku kuće ili zgrade. U stara vremena ulične table su se pravile od keramike, glina se ulivala u kalupe, pekla, a nakon toga premazivana plavom glazurom na koja su ispisivana bela glazirana slova i sve se ponovo peklo na visokoj temperaturi. Takve table nisu šrafljene na kuće već su uziđivane. U Beogradu je sačuvano 22 stare keramičke table, polovina ih je u Skadarliji
Učinićemo sve da Skadarlija vrati stari sjaj sa svojim prepoznatljivim simbolima od dobošara, Ljubice gatare prodavca šećerlema pa do putujućih trupa I glumaca duž cele ulice.
SKADARLIJA PRESS
00381 11 215 45 45, 063 225 422


Sacen International

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva

Dr Ivana Ribara br.77/3,
11070 Novi Beograd

tel: +381 (0)11 215 45 45
tel: +381 (0)63 225 422

sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com

Prof.dr Dragan Gligorijević, 
Predsednik Sacen International-a

Copyright © 2016 Prof.dr Dragan Gligorijević sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com tel: +381 (0)63 225 422