Србија шампион туристичког раста у 2017.

БЕОГРАД/БЕЧ: Србија је у 2017.години имала највећи раст туризма у региону југоисточне Европе и Медитерана, са оствареним девизним приливом од милијарду и двеста милиона долара, саопштио је данас Sacen International, Међународни туристички Савез. 

У трци за избор најбољих дестинација у туризму југоисточне Европе и Медитерана за 2017. годину, Београд је проглашен шампионом пословног-бизнис туризма са 800 милиона долара девизног прилива, према одлуци стручног жирија Међународне туристичке патроле Сацен Интернатионал.

Председник Sacen International-а, Драган Глигоријевић, који предводи патроле, рекао је на конференцији за медије у Бечу да је посебно пријатно изненадење била Војводина која је понела титулу шампиона у гастро и етно туризму, с Дунавом и ловним туризмом, док је Висока хотелијерска школа из Београда шампион дуалног образовања.  

Глигоријевић је истакао да је изузетно задовољан квалитетом летње туристичке сезоне у регону југоисточне Европе и Медитерана. 
Упркос свим недаћама које су погодиле туризам од мигрантске кризе, преко терористичких напада, земљотреса, поплава, до економске кризе и вируса, туристичке привреде бележе благи пораст и добре резултате, навео је он.

Према његовим рецима, Грчка је убедљиво најбоља на Медитерану, а Венеција је у потпуности одбранила титулу најбоље дестинације у приморском туризму региона.
Такође, Херцег Нови је шампион гостољубља, Дубровник је лидер у културном туризму региона, Барселона у масовном туризму, Словенија у еколошком туризму, Мађарска у бањско-здраственом, док Бец предњачи у континеталном туризму.

Неколико кандидата номиновано је из више држава у категорији "Витез кулинарства 2017. године југоисточне Европе и Медитерана", а нови лауреат је Драгица Лукин из Умага. 
Истра је најбоља у трци за Туристички оскар "Златно туристичко срце" у категорији шампиона винског туризма, а компанија Иноксан из Турске за најбољег партнера у угоститељству и туризму 2017.године.

Туристички шампиони за 2017. годину, како је подсетио Глигоријевић, су 27. избор најбољих за титулу Туристички оскар "Златно туристичко срце".
Од претпрошле године је у Међународну туристичку акцију "Бирамо најбоље у туризму", додаје се у саопштењу, укључен и Медитеран са својим дестинацијама у свих 15 категорија. 

Свечано уручење Туристичког оскара "Златно туристичко срце" планирано је за крај априла у Скадарлији, на отварању летње туристичке сезоне 2018. године с преставницима Светске туристичке организације (WTO) Уједињених нација и Европске комисије за туризам.
Сацен Интернатионал, Међународни туристички Савез је прогласио 2018. за годину породичног и дечијег туризма, а српски опанак кандидовао за културну туристичку баштину Унеска као наш национални туристички сувенир.

Међународне туристичке патроле су у оквору активности за избор најбољих за 2017. годину обишле туристичке дестинације у 15 земаља: у Шпанији, Италији, Француској, Грчкој, Турској, Румунији, Хрватској, Кипру, Малти, Бугарској, Албанији, Словенији, Црној Гори, БиХ и Србији, саопштио је Међународни туристички савез. данас у Бечу.


Sacen International

Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva

Dr Ivana Ribara br.77/3,
11070 Novi Beograd

tel: +381 (0)11 215 45 45
tel: +381 (0)63 225 422

sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com

Prof.dr Dragan Gligorijević, 
Predsednik Sacen International-a

Copyright © 2016 Prof.dr Dragan Gligorijević sacenbg@eunet.rs, sacenbg@gmail.com tel: +381 (0)63 225 422